Будизмът и съвременният свят


Робърт Търман (други книги »)

Има една история, която разказва как преди 2500 години по време на една от своите проповеди Буда стъпил с изпънат палец на земята, като с този драматичен жест разкрил пред своята публика, че Вселената, в която живеем, е истински рай.

Тази книга е изчерпана

Корици: меки
Страници: 224
Издателство: Абагар
Година: 2001
Формат: ~
Състояние: НОВА

Каталожен номер: 20021703



Не че това, което обикновено виждаме, е възможно най-добрият свят, както Кандид на Волтер опитал да убеди себе си, но, ако разберем истинската същност на реалността, ние ще гледаме на планетата, на която живеем, като на идеалната сцена за позитивно развитие, каквато тя е всъщност.
Чиста земя е средата, създадена от едно напълно просветлено същество по такъв начин, че възможно най-много същества имат шанса да се превърнат в напълно просветлени. Този просветлен индивид се нарича Буда.
Шакямуни Буда не е просто историческо лице, живяло и проповядвало преди 2500 години, той е пример за пълното процъфтяване на човешкия потенциал, постигнато чрез духовни революции - преврати на духа, в които силата на негативните импулси е победена и ние сме освободени, за да бъдем възможно най-щастливи, добри и състрадателни.
Буда развива духовна наука за постигане на тази революция, която се е запазила в Тибет, след като е била почти ликвидирана в Индия преди 1000 години.
Тъй като Тибет е построен върху идеята, че главен приоритет на обществото е да предостави всичко необходимо на отделния индивид за постигане на тази духовна революция, именно там трябва да се вгледаме, за да видим до къде може да ни доведе тя. 

Сходни книги

Нита Абестее

Когато първоначалният човек напуснал своята Божествена родина, Универсалната мъдрост се спуснала заедно с него по пътя му през областите на вселенската изява.

12,60 лв
 Поръчай
ШАНТИДЕВА

ПЪТЯТ НА БОДХИСАТВА е едно от най-известните произведения на Шантидева, знаменит будистки Майстор от...

13,50 лв
 Поръчай
Боряна Христова

...Шумер - в прочутия епос „Енума Елиш" познат ни акадски вариант, се казва: В началото на времената, когато нито горе имало небе, нито тук, долу земя, във всемира се въртели само прастарите води Апсу (сладката вода) и Тиамат (соленият океан).

6,30 лв
 Поръчай
Ева Уонг

Тази книга предлага основни сведения за духовното богатство на даоизма. Тя запознава читателя с важните моменти...

16,20 лв 18,00 лв  

-10%

 Поръчай
А.Ч. БХАКТИВЕДАНТА СВАМИ ПРА

Този синтезиран пътеводител в духовните учения е стигнал до нас през повече от пет столетия. Как да изберем духовен учител...

14,40 лв
 Поръчай
ПРЕВОД Ч.У.ЛЕДБИТЕР

Според Хермес най-голямата тайна на посвещението се състои в предаването на дух, това е елементът, който е най-важен... Предаването на дух е свързано с тайната, която е ...

5,40 лв
 Поръчай
ДАЙЪН ФОРЧЪН

... „Мистичната Кабала" се препоръчва на учениците в много съвременни езотерични ордени като основно помагало за изучаване на Кабала.

Изчерпана

Top