Тайните на Изтока

Намалена цена!
Тайните на Изтока

Александър Ушаков (други книги »)

На 30 октомври 1918 г. представители на Османската империя подписват на борда на английския крайцер „Агамемнон" примирие, с което всъщност се обявява пълната капитулация на някога великата и страшна империя.

2 книги на склад

Внимание: последни книги в наличност!

20,70 лв

23,00 лв

-10%

Корици: меки
Страници: 456
Издателство: Дилок
Година: 2007
Формат: ~
Състояние: НОВА
Каталожен номер: 2041703/ 90007760306


 
Това е фактическият край на съществуването както на световната сила, така и на властващата повече от десет години турска партия „Обединение и прогрес", която обявява своята ликвидация. Бившите държавници Талат паша, Джемал паша и Енвер паша бързат да избягат извън пределите на империята, но и в Берлин лидерите не се чувстват в безопасност, защото и тримата имат смъртни присъди за извършения от тях геноцид в Армения през 1915 година. Когато и Антантата иска те да бъдат съдени за престъпленията, на главорезите от „светата троица" им се налага да живеят под чужди самоличности.
Трудно е да се каже доколко гореописаното съответства на действителността, но според някои източници Карел Радек кани и тримата лидери в Москва, надявайки се с тяхна помощ да успее да окаже влияние на националното движение в Анадола. Талат отказва да замине и остава в Берлин, където малко след това е убит, а неспокойният Енвер и Джемал тръгват към столицата на болшевиките.
През 1922 г. Джемал се оказва, по неизяснени и до момента обстоятелства, в Тифлис (старото име на Тбилиси), където го застига отмъщението. С единствения, който оставят жив, болшевиките решават да постъпят другояче, спомняйки си неговите взаимоотношения с лидера в борбата за независимост - Ататюрк...

Сходни книги

Майкъл Дроснин

В Библейският код Майкъл Дроснин продължава своето разследване за началото и края на човешката цивилизация.

Изчерпана
Ердоган Ерчиван

Загадъчните знания и високите технологии на фараоните

Изчерпана
Красимира Стоянова

Ванга е камбанно име. Когато то звучи, може отново да се породи доброто старо съмнение дали името е ...

5,40 лв
 Поръчай
С. Тухолка

Какво е окултизмът? Дали е сложна съвкупност от тайни и мистични науки, ревниво пазени от човечеството и достъпни само за посветени негови членове?

13,50 лв
 Поръчай
Ани Безант, Ч.У.Ледбитър

Хората от векове са осъзнали, че съществува скрита страна на живота и всяко наше действие, дума и мисъл има своите последици в невидимия свят и обикновено невидимите резултати са много по-важни от тези, които виждаме в реалността на физическото измерение.

Изчерпана
Юри Рьорих

Премеждията и приключенията на Трансхималайската експедиция на проф. Рьорих през погледа на сина му Юри. Завладяващ разказ за смелостта на човешкия дух, в който авторът доразкрива историите на Николай от "Алтай - Хималаите" и дава нови ценни сведения за етносите, населяващи свещената Шамбала.

16,20 лв
 Поръчай
Христо Маджаров

Поднасям на Читателя този труд, в който: - споделям някои мистични преживявания в Япония - Страната на изгряващото слънце и друго светоусещане;

Изчерпана

Top