Светът на символите

Намалена цена!
Светът на символите

Христо С. Енев (други книги »)

Човек живее в свят на символи, които може да открие навсякъде около себе си. Те са в традициите, религиите, обредността и окултизма, в политиката, рекламите, пропагандата и идеологиите, в изкуствата, науките и психологията. 

Тази книга е изчерпана

Корици: меки
Страници: 263
Издателство: Васил Априлов
Година: 2003
Формат: ~
Състояние: НОВА

Каталожен номер: 1811702


Българска обредност и символика: Кукерите са типично български магически персонажи, участващи в карнавалните шествия през Сирната неделя и Тодоровата неделя (седмиците около Великден).
В Западна България кукерските игри се провеждат около новогодишните празници, в периода на така наречените Мръсни дни. Като цяло, в кукерските маскарадни игри се възпроизвежда езическия мит за умиращия и възкръсващия бог на размножаването и плодородието.
Повечето изследователи са на мнение, че в кукерската обредна показност е съхранено някогашното преклонение към тракийския бог Дионис.


 
НЕБЕ
Обща символика: Небето е универсален символ на влиянието на висшите сили над човека. То е абсолютното въплащение на върха, общ символ, чрез който се отразява вярата в едно "небесно, божествено същество, създател на света и гарант за плодородието (благодарение на дъждовете, които излива)".
Небето символизира такива качества и идеи като сила, мощ, извисеност, вечност, дълготрайност, недостижимост, безкрай. То се възприема като първопричина за всичко, което става в надземните пластове и атмосфера. Като функции на неговата първопричинност се разглеждат движението на звездите, метеорите, дъгата, облаците, бурите и гръмотевиците.
Небето олицетворява активната, творческа сила, източник на влагата, топлината и живота. То се асоциира с въздуха, с облаците, с мъглата, дъжда и росата, а в митологичен план е най-важната част на Космоса. Неговата необятност, неизменност и отдалеченост водят до символни еквиваленти на трансцеденталност (недостъпност за сетивата), величие, превъзходство над всичко земно и "абсолютна духовност". 

Сходни книги

Майкъл Дроснин

В Библейският код Майкъл Дроснин продължава своето разследване за началото и края на човешката цивилизация.

Изчерпана
Ердоган Ерчиван

Загадъчните знания и високите технологии на фараоните

Изчерпана
Красимира Стоянова

Ванга е камбанно име. Когато то звучи, може отново да се породи доброто старо съмнение дали името е ...

5,40 лв
 Поръчай
С. Тухолка

Какво е окултизмът? Дали е сложна съвкупност от тайни и мистични науки, ревниво пазени от човечеството и достъпни само за посветени негови членове?

13,50 лв
 Поръчай
Ани Безант, Ч.У.Ледбитър

Хората от векове са осъзнали, че съществува скрита страна на живота и всяко наше действие, дума и мисъл има своите последици в невидимия свят и обикновено невидимите резултати са много по-важни от тези, които виждаме в реалността на физическото измерение.

Изчерпана
Юри Рьорих

Премеждията и приключенията на Трансхималайската експедиция на проф. Рьорих през погледа на сина му Юри. Завладяващ разказ за смелостта на човешкия дух, в който авторът доразкрива историите на Николай от "Алтай - Хималаите" и дава нови ценни сведения за етносите, населяващи свещената Шамбала.

16,20 лв
 Поръчай
Христо Маджаров

Поднасям на Читателя този труд, в който: - споделям някои мистични преживявания в Япония - Страната на изгряващото слънце и друго светоусещане;

Изчерпана

Top