Тихото оръжие или Безшумната война


"Тихите оръжия" като технология възникнаха от т.нар. "оперативни изследвания", стратегическа и тактическа методология, развивана под контрола на военните (Айзенхауер) в Англия по време на Втората Световна война.

1 книга на склад

Внимание: последни книги в наличност!

3,00 лв

Корици: меки
Страници: 42
Издателство: Хелиопол
Година: 2000
Формат: ~
Състояние: добро
Каталожен номер: 1481701


Първоначалната цел на оперативните изследвания бе да се изследват стратегическите и тактически проблеми на отбраната по въздух и земя, съобразно обстоятелствата, за ефективно използване на ограничени военни ресурси срещу противника (логистика).
Скоро бе осъзнато, че от позиция на силата, същите тези методи могат да се използват и за контролиране на обществото. Но затова са нужни по-съвършени средства.
Социалното инженерство (анализ и автоматизация на обществото) изисква корелацията на големи количества от постоянно променяща се икономическа информация (данни) като например високоскоростни компютърни системи, които биха могли да прогнозират точката в която обществото ще бъде доведено до капитулация.
Релейните компютри бяха твърде бавни, но електронният компютър, изобретен през 1946 г. от Дж. Преспър Екърт и Джон Моли, реши този въпрос.
Следващият преломен момент бе развитието на Симплекс метода за линейно програмиране през 1947 г. от Джордж Данциг.
След което през 1948 г. бе изобретен транзистора от Дж. Бардиин, Уилям Вратен и Уилям Шоклий, който обеща експанзия в компютърното пространство чрез намаляване на размерите и захранването. Благодарение на тези три изобретения става възможно осъществяването на контрола над обществото от един пулт, само с натискането на един бутон.

Сходни книги

Майкъл Дроснин

В Библейският код Майкъл Дроснин продължава своето разследване за началото и края на човешката цивилизация.

Изчерпана
Ердоган Ерчиван

Загадъчните знания и високите технологии на фараоните

Изчерпана
Красимира Стоянова

Ванга е камбанно име. Когато то звучи, може отново да се породи доброто старо съмнение дали името е ...

5,40 лв
 Поръчай
С. Тухолка

Какво е окултизмът? Дали е сложна съвкупност от тайни и мистични науки, ревниво пазени от човечеството и достъпни само за посветени негови членове?

13,50 лв
 Поръчай
Ани Безант, Ч.У.Ледбитър

Хората от векове са осъзнали, че съществува скрита страна на живота и всяко наше действие, дума и мисъл има своите последици в невидимия свят и обикновено невидимите резултати са много по-важни от тези, които виждаме в реалността на физическото измерение.

Изчерпана
Юри Рьорих

Премеждията и приключенията на Трансхималайската експедиция на проф. Рьорих през погледа на сина му Юри. Завладяващ разказ за смелостта на човешкия дух, в който авторът доразкрива историите на Николай от "Алтай - Хималаите" и дава нови ценни сведения за етносите, населяващи свещената Шамбала.

16,20 лв
 Поръчай
Христо Маджаров

Поднасям на Читателя този труд, в който: - споделям някои мистични преживявания в Япония - Страната на изгряващото слънце и друго светоусещане;

Изчерпана

Top