Панчатантра

Намалена цена!
Панчатантра

Авторски колектив (други книги »)

Панчатантра е една от знаменитите книги на древноиндийската литература. На нея й било съдено да бъде след Библията най-разпространената книга в света…

90046940206

1 книга на склад

Внимание: последни книги в наличност!

16,20 лв

18,00 лв

-10%

Корици: твърди
Страници: 470
Година: 1981
Формат: среден
Състояние: отлично!
Език: български
Издател: Народна младеж
Панчатантра е една от знаменитите книги на древноиндийската литература. На нея й било съдено да бъде след Библията най-разпространената книга в света.
Замислена като учебник от наставления и мъдрости за управници "Панчатантра" бързо преминала границите на своето първоначално предназначение. Всяка от петте книги носи основна идея, съответствуваща на заглавието. Тя би звучала дидактически или като пряк съвет, ако не беше изящното композиционно и художествено майсторство на безименния творец. Защото, колкото и красива да е легендата, тя и до днес не е доказана. Само с няколко стиха във вид на притча или афоризъм се поднася един от законите на Ману. Разказът от стих преминава в проза с развита фабула. Следват вълшебни приказки и битови новели. Понякога потокът на действието така се усложнява, "разказ в разказ" позволява на героите най-добре да се разкрият. И всичко завършва с едно афористично двустишие, което наред с поуката вплита в себе си и намека за съдържанието на следващия разказ.

Сходни книги

Ю Джи Кришнамурти

Мисълта може само да създава проблеми, но не може да ни помогне да ги разрешим.

Изчерпана
Ю Джи Кришнамурти

Въпрос: Съществува ли такова нещо като лично преживяване?

9,90 лв
 Поръчай
Ю Джи Кришнамурти

Връзката между мъжа и жената е основана вьрху образите, които те си изграждат един за друг.

9,90 лв
 Поръчай
Ю Джи Кришнамурти

Въпрос: Кой съм аз? Ю ДЖИ: (Смее се.) Ти знаеш много добре кой си.

9,90 лв
 Поръчай
Свами Вивекенанда

Да бъдем по-свободни, е цел на всичките ни усилия, защото единствено в пълната свобода може да има съвършенство. Този порив към свободата е в основата на всяко обожествяване, независимо дали го знаем, или не.

11,70 лв
 Поръчай
Шибенду Лахири

"Сутри"от Свети Тома (Слова на Исус Христос) Бунтовникът изследва, той не се забавлява с въпросите, произтичащи от ума и неговите предварително изградени представи; защото той е животът и неговото възприятие!

Изчерпана
Мария Габиеле Возиен

Сатия - познаване на истината отвъд всякакви илюзии, чрез която ние изживяваме надвременния, универсален закон на духа, на нашата собствена същност и на творението.

9,00 лв 10,00 лв  

-10%

 Поръчай
Лао Дзъ

Истинските слова не са красиви. Красивите слова не са истински. Добрите хора не спорят. Онези, които спорят, не са добри. Онези, които знаят, не са учени. Учените не знаят.

15,00 лв
 Поръчай
Неизвестен

"Учението, което проповядвам, е Учение за живата природа, с която се занимава и науката. То е Учение за Живота, науката за Разумното в света, наука за Бога и Любовта."

9,90 лв
 Поръчай
Якоб Бьоме

Затуй се казва: Носи си кръста; влез в търпението, в кроткия живот; нищо не прави от това, което те карат тъмният център на гнева, нито онова, за което те подбужда грешният и лъстив свят, а и на двете скърши им волята.

8,00 лв
 Поръчай
Д-р Лумис

Едно om най-npocmume неща, което има дълбоко тайно значение, е мисълта. Тя непрестанно създава за вас добри или лоши условия и обстоятелства.

9,90 лв 11,00 лв  

-10%

 Поръчай

Не са ли твоите очи външни стражи, бдящи заради теб? И все пак колко пъти те не са способни да различат истина от измама.

Изчерпана
Аменхотеп IV

Човекът, на когото Господ е дал богатство и благословил с разум — правилно и разумно да го употребява, е особено отличен и надарен от Него.

7,83 лв
 Поръчай
Морис Метерлинк

Какво   всъщност  забелязваме, когато наблюдаваме как Природата, Всеобщият разум или Универсалният гений (името е без значение) действа в света на цветята?

8,10 лв
 Поръчай
Луиз-Мари Френет

ТРАКИЯ, Мизия и сега - България, тези имена носи през вековете родината на Орфей. Страна на древни митове, до Средновековието тя е една от люлките на езотеричната традиция на границата между Изтока и Запада.

15,30 лв
 Поръчай

Top