Ад


ДАНТЕ АЛИГИЕРИ (други книги »)

"Да четеш Данте, е една длъжност; да го прочетеш втори път е една нужда; да проникнеш в него, е признак на величие." Николо Томазео

Тази книга е изчерпана

Корици: меки
Страници: 221
Издателство: Народна култура
Година: 1974
Формат: ~
Състояние: много добро
Каталожен номер: 26150901


 
"През мен в града печални се отива,
де в мъки вечни стене и скърби
на грешните тълпата нечестива.
Бог мъдри, мощни мене сътвори
ведно със вековечните предмети,
Бог праведни лиши ме от зари.
Ще трая, дорде траят вековете.
О вий, кои престъпяте тоз праг,
надежда всяка тука оставете."
"Божествена комисия" описва пътуването на Данте през Ада, Чистилището и Рая, воден от римския епически поет Виргилий, а по-късно от възлюбената си Беатриче (с която той никога не разговарял и която видял само веднъж).
Докато Адът е представен ярко от гледище на съвременния читател, богословските подробности, представени в другите части на произведението, изискват много търпение и начетеност, за да бъдат разбрани. Чистилището е най-лиричната и състрадателна от всичките три части. Раят е с най-голяма богословска насоченост и съдържа възторжени мистични откъси.
Безспорно АД, която е първата част, е описана най-колоритно и има най-голямо влияние върху читателите и писатели-последователи на Данте. Той прави нещо уникално за времето си, като съчетава църковно-християнската етика с културно-историческото наследство от античността. В това отношение Данте спокойно може да се определи като един от първите възрожденски творци в Средновековна Европа.
Данте пише Комедията на своя местен диалект. Създавайки поема с епическа структура и философска цел, Данте разбира, че италианският език е подходящ за изразяването на най-висши мисли и идеи, и едновременно с това въвежда тосканския диалект като стандарт за италианския език.

Сходни книги

В.КРИЖАНОВСКА

В кабинета на банкера Фридман седяха двама души: самият банкер, възрастен човек с умна и приятна външност, и млад, двадесет и осем годишен мъж, висок и строен, с добро телосложение - барон Готфрид Веренфелс, син на покойния приятел на банкера.

7,20 лв
 Поръчай
В.КРИЖАНОВСКА

Елегантна карета, впрегната в чифт великолепни коне, спря пред входа на една къща в аристократическата част на Будапеща. Лакеят в ливрея отвори вратичката на екипажа.

5,40 лв
 Поръчай
СЮ МОНК КИД

Eдновременно магически и твърде реалистичен роман, изследващ превратностите на капризната съдба, в един миг променяща удобното ни съществуване. След двайсетгодишен щастлив брак Джеси Съливан предприема неочаквано бягство от рутината на семейния живот.

14,40 лв
 Поръчай
ДЖЕРОМ К.ДЖЕРОМ

Както съдиите  дават последна дума  на  убиеца — което е неизменното встъпление към присъдата, — така и издателствата, следвайки тая здравословна традиция, изискват една последна услуга от преводача — да каже няколко встъпителни думи за автора.

Изчерпана
М.Ю.ЛЕРМОНТОВ

Печални Демон, дух-изгнаник, над грешната земя изви и споменът за дни желани пред него всичко обнови — ...

Изчерпана
БИЛИ КАСТЕЛ

Романът „В градината на любовта" представя за българския читател един малко по-специален интерес. В него се изнасят описания на някои несимпатични страни от сегашните сръбски и гръцки порядки в завладените австрийски и македонски територии.

9,90 лв
 Поръчай
ИЛЯ ГРУЗДЕВ

По реката, край Нижни-Новгород — голям търговски град на Волга — стърчаха стотици остри мачти.

12,60 лв
 Поръчай
ДЖЕК ЛОНДОН

Една безцветна вечер в „Тиволи". На тезгяха в бара, който украсяваше част от игралната зала с попукани греди, се бяха облегнали около половин дузина хора.

11,70 лв
 Поръчай
ТОМ РОБИНС

Том Робине е майсторът на литературните лудории... мъдрец като Пинчън, смешник като Вонигът, особняк като Бротигън... той е най-добрият ! "Ню Йорк Таймс Бук Ривю"

18,00 лв
 Поръчай
ЛИНДСИ ГРЕЙВС

В изключителното калифорнийско общество на малкия град на свръхбогатите парите означават всичко. Но да пипнеш мъж с пари означава дори повече.

7,20 лв
 Поръчай
АЛЕКСАНДЪР ДЮМА

Трилогията „Кралица Марго", „Графиня дьо Монсоро" и „Четиридесет и петимата" е посветена на борбата на Анри дьо Навар за френския престол.

9,00 лв
 Поръчай
КЪРТ ВОНЕГЪТ

Изключително комична и завладяваща книга – едно от най-високите постижения в творчеството му. Philadelphia Inquirer

9,00 лв
 Поръчай
ВИКТОР ФАЛК

Тиха лунна нощ! На един обвит в зеленина балкон седеше мило момиче, прихлупило в белите си нежни ръце потъналото си в сълзи лице.

7,20 лв
 Поръчай
ИНДЖИ АРАЛ

Инджи Арал е автор от ранга на Джон Фаулз и Маркес. Книгите й са преведени в цял свят. Казват, че е въпрос на време, за да бъде вкчена в Нобеловите номинации.

14,40 лв
 Поръчай
КЪРТ ВОНЕГЪТ

"Сравнявам себе си със себе си. Тъй че мога да си пиша шест плюс за "Котешка люлка", макар да ми е известно, че е съществувал писател на име Уилям Шекспир." Кърт Вонегът

Изчерпана
ВИСЕНТЕ БЛАСКО-ИБАНЕС

Колко много неща научи младата куртизанка от тази стара вещица, костелива и грозна като Парка? Тя й помагаше да счуква оловно белило, което смесено с рибен клей, изглаждаше бръчките на лицето.

7,20 лв
 Поръчай
ЕРИХ КЕСТНЕР

Историята на един моралист

6,30 лв
 Поръчай
КУРТ ВОНИГЪТ

Елиът с труд държеше клепачите си отворени, докато четеше „Дай мандрагора на децата“. Разгръщаше я наслуки и се надяваше случайно да открие онези думи, които щяха да накарат фарисеите да скърцат със зъби.

6,30 лв
 Поръчай
П.Г.УДХАУС

Намазах със замах препечена филийка с конфитюр от портокалови корички и едва ли съм бил някога по-близо до желанието да затананикам „тра-ла-ла“, тъй като тази сутрин се чувствах в най-зряла форма.

9,00 лв
 Поръчай
П.Г.УДХАУС

Когато взривоопасната книга, пазена под ключ в клуба на камериерите и икономите „Ганимед Младши“, е открадната и попада в злонамерени ръце, несломимият ум на Джийвс трябва да се намеси, за да спаси репутацията на всички, чийто частен живот е описан в нея.

6,30 лв
 Поръчай
ТАДЕУШ ДОЛЕНГА-МОСТОВИЧ

Световноизвестният хирург Рафал Вилчур се радва на блестяща кариера и щастлив брак с любимата жена. Един ден обаче у дома го очаква писмо, в което съпругата му съобщава, че го напуска заради друг мъж и взема дъщеря им със себе си.

6,30 лв
 Поръчай
ИВАН БУНИН

"Отнемете Бунин на руската литература и тя ще помръкне, ще се лиши от живия трептящ блясък и звездното сияние на неговата самотна душа на странник..."- пише М. Горки.

9,00 лв
 Поръчай
ДЖОН СТАЙНБЕК

Долината на Салинас се намира в Северна Калифорния. Представлява издължена и тясна мочурлива и гъсто обрасла низина между две планински вериги; река Салинас се вие и провира по средата й, додето най-сетне се излее в залива Монтерей.

Изчерпана
УИЛБЪР СМИТ

Подобно на дебнещ лъв, Африка се показа на хоризонта, светлокафява и златиста на ранната слънчева светлина, посърнала от студа на Бенгелското течение.

7,20 лв
 Поръчай
ИСАБЕЛ АЛИЕНДЕ

Жена прави любов с индианец, ухапан смъртоносно от змия, и той оцелява като по чудо. Тя зачева и ражда дъщеря, която нарича Ева, „за да обича живота“.

Изчерпана
КАРЕЛ ЧАПЕК

Спомням си шестокласника Фолтин така добре, сякаш сам го виждам вчера: източен юноша с нежна кожа и гъсти, ситно къдрави златисто-кестеняви коси, за които очевидно полагаше големи грижи...

7,20 лв
 Поръчай

Top